Agenda / Archief

 EXPOSITIE DATA 2023 volgt zsm!
ARCHIEF

Exposities:


Kerkje de Stompe Toren in SpaarnewoudeMuziekcentrum 't Mosterdzaadje - Santpoort

http://www.mosterdzaadje.nl/expos/2008/MAR2008/exposMAR2008.html


Theehuis de Cruquis


Gasterij de Kruisberg


Kunstroute Heemskerkerduin

http://oogopheemskerk.nl/2015/09/07/kunstroute-heemskerkerduin-kunstenares-in-beeld/


Pieter Vermeulen museum - IJmuiden


Gast tijdens opendagen Kom in de Kas - Heemskerk

Kunstroute Heemskerkerduin: kunstenares in beeld 2015


Zondag 13 september vindt voor de 7e keer de Kunstroute Heemskerkerduin plaats. Om de twee jaar stellen particulieren en bedrijven hun locatie of woning in het duin- en tuindersgebied open voor kunstenaars en hun werk. Veel van deze kunstenaars halen hun inspiratie uit de lokale natuur. In de aanloop naar 13 september zal Oog op Heemskerk een aantal portretten plaatsen. Vandaag een interview met kunstenares Joke Leis.


Schilderij van een ijsvogel door Joke Leis. Te zien tijdens de Kunstroute Heemskerkerduin.

Dat mooie huis meteen naast camping Geversduin, je bent er vast wel eens langs gefietst of gelopen. Ik heb mij altijd afgevraagd wie het geluk heeft op dat mooie plekje in het duingebied te wonen. Nooit wetende dat ik nog eens bij die mensen op de bank een interview zou hebben. Want Joke Leis (66) woont samen met haar man John Veldhuizen, al 17 jaar op dat mooie plekje in het Heemskerkerduin.


Joke vertelt over hoe ze dit huis in hun bezit kregen. “We woonden oorspronkelijk in Haarlem. Toen onze dochters gesetteld waren, wilden we eigenlijk weg uit de stad. We werkten toen allebei bij PWN, de beheerder van het Noordhollands Duinreservaat. Deze woning kwam vrij en we schreven ons meteen allebei in als geïnteresseerden. En zie daar, we hadden het geluk om als eersten op de lijst te staan. Nu wonen wij al 17 jaar in deze prachtige omgeving. We willen hier nooit meer weg!”


Het wonen in het Heemskerkerduin gaf Joke de stimulans om te beginnen met schilderen. “Mijn vader was vroeger ook kunstschilder, dus het creatieve zat al in mijn bloed. Dat is ook de reden dat ik onder mijn meisjesnaam schilder, als hommage aan mijn vader. Toen we hier net woonden, kregen we met een aantal nare omstandigheden te maken binnen de familie. Om mijn gedachten te verzetten, ging ik schilderen. Ik volgde een basic workshop, maar ging al snel mijn eigen weg. Door te schilderen vond ik rust. Je gaat zo op in je werk dat er geen plek is voor nare of verdrietige gedachten.”


Vele uren zat Joke in de bibliotheek om te lezen over verschillende verftechnieken, soorten kwasten en verf. “Ik ben autodidact en heb mijn eigen stijl ontwikkelt. Mijn schilderijen zijn realistisch, tegen fijn schilderen aan. Mijn inspiratie haal ik uit de prachtige omgeving om mij heen. Ik houd van vogels en begon eerst mijn kippen te schilderen. Van daaruit is het verder gegaan naar kieviten, ijsvogels en andere dieren. Ik maak daarnaast ook wel bloemstillevens voor de afwisseling. Maar de natuur is altijd het thema binnen mijn werk. Ieder seizoen in het duin is anders en brengt zijn eigen inspiratie en charme. In de winter lijkt het hier wel een sprookje als er sneeuw ligt.”


Schilderij van een paard door Joke Leis. Te zien tijdens de Kunstroute Heemskerkerduin.

“Ik werk meestal op doek, maar soms ook op hout. Ik gebruik academische kwaliteit acrylverf en soms olieverf. Goede kwaliteit van de producten waarmee je werkt, vind ik noodzakelijk. De kleuren van deze verf zijn heel helder en blijven gegarandeerd goed. Met een klein schilderijtje ben ik 2 à 3 weken bezig. Met de grote werken (1 meter x 80 cm) ben ik een paar maanden bezig. Ik maak van alles maar één schilderij. Daardoor blijven de werken uniek.”


Voor de 6e keer exposeert Joke vanuit haar eigen woning tijdens de Kunstroute Heemskerkerduin, samen met Wil Post. “Ik woon aan de buitengrens van de Kunstroute, maar dat vind ik niet erg. Als mensen geïnteresseerd zijn, komen ze wel. Of er nou 100 of 500 mensen langskomen, ik vertel graag over mijn werk en passie. Het gaat mij niet om het verkopen van werken. Natuurlijk is het leuk als dat gebeurt, maar dat is niet de reden waarvoor ik schilder. Dus als mensen geïnteresseerd zijn in realistische schilderijen met als thema de natuur, dan is het zeker de moeite waard om langs te komen!”


Tijdens de Kunstroute Heemskerkerduin stelt Joke haar woning aan de Rijksstraatweg 221 (nr. 4 op de routekaart) open voor het publiek. Haar woning ligt een klein stukje in het duin. Geïnteresseerden kunnen het beste parkeren op het parkeerterrein aan het begin van afslag Camping Geversduin. Van daaruit is het 5 minuten wandelen langs de camping. Het eerste huis na het paaltje is Rijksstraatweg 221.